Beste theorieboeken van Nederland
Officieel verkozen door het Nationaal Theoriecentrum.
Snelste levering
Voor 23:59 besteld = morgen in huis*

Wat is de maximale snelheid op de Nederlandse wegen

Recentelijk is er in het nieuws veel berichtgeving geweest omtrent de maximumsnelheid. Naar aanleiding van het klimaatbeleid en de stikstofcrisis zijn er veranderingen geweest in snelheid die men mag rijden op de snelwegen. Door de recente wijzigingen is er verwarring ontstaan over wat nu de maximumsnelheid is op de autosnelwegen. Wat is nu de maximale snelheid op de Nederlandse wegen?

Vraag: wat is de maximale snelheid op de Nederlandse wegen?

Als gevolg daarvan is dé strikvraag van het moment op het auto theorie examen; wat is de maximumsnelheid op autosnelwegen? Internet geeft hierop verschillende antwoorden. Met een paar zoektermen brengt Google je het volgende antwoord; “In Nederland geldt overdag (van 06.00 tot 19.00 uur) op alle snelwegen een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. Met uitzondering van de trajecten waar nu ook een aangepaste limiet van 80 kilometer per uur geldt.” Bron Rijksoverheid.nl. Dit wekt direct de indruk dat de maximumsnelheid in Nederland 100 kilometer per uur is. Klik je echter op de link en lees je het volledige artikel, dan staat daar ook dat je op sommige wegen in de avond of nacht 120 of zelfs 130 kilometer per uur mag.

Maar klopt dit wel? Om hier antwoord op te krijgen duiken we in het wetboek. Alle vragen van het CBR examen zijn gebaseerd op de informatie uit het wetboek. Artikel 21 van het wetboek aangaande maximumsnelheid stelt “voor motorvoertuigen op autosnelwegen 130 km per uur, op autowegen 100 km per uur en op andere wegen 80 km per uur”.

Antwoord: de maximale snelheid is 130km/u

Dus hoe beantwoord je op het examen dan de vraag; “wat is de maximumsnelheid op de autosnelwegen?” In principe beantwoord je deze vraag dus altijd met 130 kilometer per uur. Maar let op, het CBR brengt je graag in de war. Lees de vraag altijd goed! Wordt er namelijk gevraagd wat de maximumsnelheid tussen 06.00 en 19.00 uur is, dan beantwoord je die vraag met 100 kilometer per uur. En kijk bij plaatjes ook altijd goed naar de informatie op de borden!

De waardering van www.theorieboek2021.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 1358 reviews.