Beste theorieboeken van Nederland
Officieel verkozen door het Nationaal Theoriecentrum.
Snelste levering
Voor 23:59 besteld = morgen in huis*

Lastig op het examen – Gevaarherkenning

Gevaarherkenning blijkt vooral een lastig onderdeel van het theorie-examen voor leerlingen die letterlijk nog nooit achter het stuur hebben gezeten. Zij weten tenslotte nog niet hoe het voelt om het gas los te laten of om te remmen. Laat staan dat ze hebben ervaren wat die handelingen doen met hun snelheid. Ben jij zo’n leerling? Lees dan verder en laat ons je tips en trucs geven voor het examenonderdeel ‘Gevaarherkenning’.

Gasgeven, gas losten, remmen

De vragen die krijgt gaan over situaties die je in het verkeer tegenkomt. Denk aan gevaarlijk inhalen, spelende kinderen op de weg, drukke wegsituaties, onoverzichtelijke kruispunten, tegenliggers, obstakels, sneeuw op de weg, etc. Er zijn in dit geval drie opties en die leggen we hieronder uit:
Geen direct gevaar = Doorgaan = Niets doen
Mogelijk gevaar = Snelheid minderen = gas loslaten
Direct gevaar = Stoppen = Remmen
Als je op deze drie manieren naar de foto kijkt, kan het gemakkelijker zijn om het juiste antwoord te geven.
Veiligheid staat voorop.

Oefenen oefenen oefenen

Omdat er geen regels zijn die je uit je hoofd kunt leren om dit onderdeel foutloos te maken, kun je voor gevaarherkenning eigenlijk niet leren. Wat je wél kunt doen is heel veel oefenen. Dat doe je met oefenexamens, maar ook zijn er op het internet bijvoorbeeld veel oefenfilmpjes en trajecten beschikbaar. Bovendien is het altijd slim om je rijinstructeur of theorie-docent om tips te vragen als dat mogelijk is!

let op de tijd

Tijdens het theorie-examen bij het CBR heb je bij het onderdeel gevaarherkenning een tijdsbalk van zo’n 8 seconden. Zeker als je voor het eerst dit examen aflegt, kan het je afschrikken. Wees erop voorbereid; het gaat snel! Bovenstaande tip, oefenen, kan je helpen gewend te raken aan de snelheid van het echte examen.

Je mag fouten maken

Je mag op de onderdeel 12 van de 25 vragen fout beantwoorden. Dat is bijna de helft! Wees je er dus van bewust, dat als je de eerste 5 vragen fout hebt omdat je bijvoorbeeld niet op tijd hebt gedrukt, je nog steeds voor dit onderdeel kunt slagen. Dus herpak jezelf en ga ervoor! Je kunt namelijk nog steeds slagen voor dit onderdeel!

Het antwoord is vaak: ‘Remmen’

Daarmee bedoelen ze namelijk niet alleen vol op de rem trappen en volledig tot stilstand komen. Met remmen kan ook bedoeld worden dat je de rem moet pompen of de rem zacht ik moet drukken om je snelheid te doen verminderen. Gas loslaten of remmen; de situaties zullen op elkaar lijken, maar vaak bij twijfel zal het juiste antwoord ‘remmen’ zijn.

Vergeet de achteruitkijkspiegel niet

Vergeet, bij het analyseren van de foto, niet om te kijken wat het verkeersbeeld is dat wordt geprojecteerd in de achteruitkijkspiegel. Als er een grote vrachtwagen achter je rijdt, kan het levensgevaarlijk te zijn om te vroeg en te abrupt af te remmen.

We wensen jou heel veel succes bij het theorie-examen!

De waardering van www.theorieboek2021.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 1353 reviews.